Πολλές μελέτες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναδείξει τη σημασία της διατροφής στην προστασία αλλά και στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος. Η σύσταση της διατροφής του ανθρώπου σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά μπορεί να τροποποιήσει παθοφυσιολογικές διαδικασίες και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ουσίες μπορεί να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση και την εξέλιξη χρόνιων παθήσεων. Μεταξύ των διαφόρων συνετών διατροφικών προτύπων που έχουν κατά καιρούς προταθεί, το διατροφικό πρότυπο της Μεσογειακής Δίαιτας (ΜΔ) έχει φανεί ότι υπερέχει όσον αφορά τη προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Παράλληλα, σημαντικός αριθμός επιδημιολογικών και κλινικών μελετών, καθώς και ανασκοπήσεων/μετα-αναλύσεων έχει αναδείξει την ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης ψαριών στα καρδιαγγειακά νοσήματα, η οποία μάλιστα ενισχύεται στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης Μεσογειακής Δίαιτας. Οι πρόσφατες συστάσεις άλλωστε τόσο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) όσο και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) αναφέρονται στην κατανάλωση τουλάχιστον δύο γευμάτων ψαριών σε εβδομαδιαία βάση. Η αύξηση όμως του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη τάση των καταναλωτών για υγιεινά διατροφικά πρότυπα, οδηγεί σε απαιτήσεις μεγάλων ποσοτήτων ψαριών. Στο πλαίσιο αυτό, οι ιχθυοκαλλιέργειες συμβάλλουν σημαντικά στην κάλυψη των αναγκών και παρέχουν σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου το 50% της προμήθειας ιχθύων σε παγκόσμιο επίπεδο, το 20% σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και το 65% σε εθνικό επίπεδο.
Η εκτρεφόμενη τσιπούρα (Sparus aurata) αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό είδος ιχθυοκαλλιεργειών στη Μεσόγειο Θάλασσα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Ελλάδα αποτελεί τον κύριο παραγωγό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μεγαλύτερη ποσότητα της τσιπούρας προέρχεται από την ιχθυοκαλλιέργεια (το 2015 η εκτρεφόμενη κάλυπτε το 96% της συνολικής προμήθειας τσιπούρας στην Ευρώπη (Πηγή: FAO-Fishstat). Σε παγκόσμια κλίμακα η παραγωγή της εκτρεφόμενης τσιπούρας έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια (ειδικότερα σημειώθηκε αύξηση της παραγωγής κατά 49,2% από το 2007 έως το 2016 – Πηγή: European Market Observatory for Fisheries and Aquaculture, FAO)
Ο Παράγοντας Ενεργοποίησης των Αιμοπεταλίων (PAF, 1-O-αλκυλο-2-ακετυλο-sn-γλυκερο-3-φωσφοχολίνη) αποτελεί τον ισχυρότερο λιποειδικό φλεγμονώδη μεσολαβητή και βιοσυντίθεται κυρίως από φλεγμονώδη κύτταρα. Ο PAF αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη φλεγμονή, στο οξειδωτικό στρες και στη θρόμβωση, διεργασίες που συνεισφέρουν καθοριστικά στην αθηροσκλήρωση και έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό γενεσιουργό αίτιο της αθηροσκλήρωσης .
Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία της ερευνητικής μας ομάδας όσον αφορά την ύπαρξη αναστολέων του PAF στα παραπροϊόντα ελαιουργίας και την ανάγκη για παραγωγή νέων ιχθυοτροφών, δουλεύουμε την τελευταία πενταετία σε συνεργασία με την εταιρεία ΝΗΡΕΥΣ ΙΧθΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, στην ανάπτυξη μεθόδου παραγωγής εμπλουτισμένης ιχθυοτροφής, καθώς και στην παραγωγή εμπλουτισμένης εκτρεφόμενης τσιπούρας. Ο στόχος του έργου είναι η παραγωγή της «ελαιοτσιπούρας», η κατανάλωση της οποίας να οδηγεί σε σημαντικά βελτιωμένο καρδιομεταβολικό προφίλ των καταναλωτών